вторник, 10 март 2009 г.






Първи ден
Ако имате само един ден в Прага (което е жалко, но ако няма какво да направите по въпроса, все пак и малко е нещо) Не съм сутрешен човек, затова маршрутът долу започва по-скор по обед, отколкот в ранна утрин. :-)
Преди всичко, заредете „батериите” си със вкусна закуска, но не прекалявайте, тъй като има опасност да неможете да направите и една стъпка. Започнете където започва Царския Път – пред Кметството и продължете както следва:
Улица Селетна: Прашна кула, Кметство, Староместки площад.Астрономически часовник и Църква на Дева Мария пред Тин.
Качете се на Кулата на Градския Съвет, на Орлой (Астрономическия часовник)
Следвайте Сребърната Линия към Карловия мост през тесните улички пълни със магазини за сувенири.
Ако наистина сте фен на кулите, качете се на Кулата на Моста в Стария Град и се насладете на хубавата гледка към Карловия мост и на бреговете на Вълтава
Изпитайте удоволствие от разходката по Карловия мост и погледнете Кулата на моста на Мала Страна.
В Мала Страна посетете катедралата Св. Николай, най-представителната за бароковия стил сграда в Прага, Църквата на Дева Мария Победителка, където е и Пражкия Малденец Исус.
Поспрете на улица Нерудова за някой апетитен чешки специалитет за обяд, придружен от вкусна чешка бира.
Продължете своят маршрут към Пражкия замък.

В двора на Пражкия замък вижте катедралата Св. Вит,базиликата Св. Георги и Златната Линия. В случай, че сте фен на галерии и музеи, посетете някои от изложбите в Замъка. Ако предпочитате да се наслаждавате на природата, насочете се към Лятната градина (отворена до 6ч. вечер). Разходете се из прекрасния парк, насладете се гледката към Мала Страна отляво, където се откроява куполът на Катедралата Св. Николай.
В случай че вече сте уморени и сте си запазили билети за театър или някой концерт, слезте по стълбите на Стария Замък, които ще ви изведат на станция Малостранска на метрото и трамвая, или пресечете моста пеши се върнете към хотела да се приготвите за вечерта. Отдясно е Карловия Мост, а на края на моста ще видите концертната зала Рудолфинум и най-стария университет в централна Европа – Карловския Университет.
Върнахте се обратно на площада на Стария Град.


Втори ден
Имайки предвид, че сте на почивка и вероятно сте останали будни до късно предишната вечер, предполагам че и втория ден от нашата разходка ще започне да речем към 10-11ч. Ето някои места, които не трябва да пропускате:
Започнете при Староместкият площад и посетете Еврейското Гробище.
След като посетите Еврейския Квартал, преминете отново през Площада на Стария Град и улица Celtna към Wenceslas Square (Vaclavske namesti). Следвайте знаците водещи към Вацлавски Намести и Националния Музей. В случай, че сте вече гладни, спрете за бира и обяд в някой от многото ресторанти из Стария Град.
Разходете се през Площад Wenceslas (Vaclavske namesti), господстван от внушителната гледка към основната сграда на Националния Музей.
От върха на площада Wenceslas вземете метрото за две спирки към Вишеград.
Вишеград – следвайте знаците които първо ще ви отведат към Ротондата Св. Мартин, после се разходете през стените на старите крепости, които ще ви изведат към Славянското гробище и Църквата Свети Петър и Павел. Отдясно на църквата има прекрасна гледка към Прага и наскоро отново отворилия врати за посещения ареал, откъдето можете да видите Libuse’s baths.
Спрете за по бира и мезе на бирената тераса на Вишеград.
Продължете по трамвайните релси към Karlovo Namesti, по пътя ще видите the Emauzy, а от Charles Square (Karlovo namesti) отидете към река Вълтава. Ще минете покрай Църквата на св. Св. Кирил и Методий и на брега на Вълтава ще видите Dancing House.
Вървете по брега на Вълтава и се насочете към Карловия Мост. Има чудесна гледка към Замъка и реката.
Вечерта може да избирате между концерт, вечеря във шикозен ресторант, посещение на някой бар, или просто разходка през добре осветения център на града.


http://www.prague.net/itineraries-in-prague
Трети ден
Продължаваме от там, докъдето стигнахме в края на втория ден.
Започнете при Националния Театър и прекосете Легионерския Мост към Ujezd
Спрете за минута при Мемориала на Жертвите на комунизма и отидете до фуникулера.
Качете се с фуникулера на Петрин Хълм, погледнете красивия парк: разходете се из градината на розите към Лабиринта от огледала (Bludiste). Разпуснете малко във стаята с огледала, гледайки смешните си отражения.
Изкачете се на Обсерваторията и се насладете на прекрасната гледка над Прага, с бреговете на Вълтава, Замъкът и Хрдчани, Мала Страна и Карловия Мост.
Разходете се до Пражкия Замък. По пътя ще минете покрай Страховския Манастир, и ще откриете живописната гледка към Петрин Парк и Стара Прага.
От Страховския Манастир, ще видите знаци упътващи ви към Мнанстира Лорета. Ако се интересувате от църкви в барок, си струва да го посетите. От там можете да се отправите към Пражкия Замък.
Ако вече сте изморени, можете да хванете трамвай обратно към центъра (спирка “Prazsky Hrad” anebo “Pohorelec”), ако ли не, продълйете по следния маршрут:
Спрете преди главния вход на Пражкия Замък и се насладете на още една прелестна гледка към Прага, този път от другата страна
Разходете се в двора на Пражкия Замък: Катедралата St. Vitus, Златната Линия, Лятната градина. Разходете се из градината, отляво се открива Мала Страна с червените си покриви и куполът на Катедралата на Свети Николай.
Слезте по стълбите на Пражкия Замък излизайки на улица Нерудова.
Следвайте знаците (или тълпата) към Карловия мост и завършете обиколката си с хубава вечеря в някой от многобройните барове и ресторанти в центъра. Малко по-скъпо ще ви излезе удоволствието да вечеряте на терасите срещу Астрономическия Часовник на Площада на Стария Град.

3 коментара:

  1. Питах се дали има скица с маршрута на забележителностите, но видях че има в линка, а също така и хубавата бира се оказва подходящ пътеуказател! :)
    Преди години бях в Португалия и бих искал тогава да имам един подходящ пътеводител, концентриращ най-доброто впечатление, което може да се придобие от престоя на такива места ... дворците и музеите са наистина големи забележителности, освен характерната архитектура на градовете! Естествено, че най-силният начин, впечатленията да останат трайни е, да ги опишем непосредствено след разходка си! А, дай Боже, всекиму! ;) Все пак, по такъв начин опознаваме по-добре света, за да обичаме повече родния край!

    ОтговорИзтриване
  2. Измежду многото паркове и градини в Прага, струва си да посетите и зоологическата градина в Прага! Още повече съм чувал, че някой мъж би предпочел да остане да живее в Прага, нетолкова заради местните жени, колкото заради самата зоологическа градина! :)
    http://www.prague.net/prague-zoo

    ОтговорИзтриване
  3. Много любезно от страна на пътеводителя да изчака, да разгледаме от близо Прага! Замислям се, че ако реши да ни отведе и до друга планета, сигурно ще е по-подготвен и от НАСА! :)

    ОтговорИзтриване